Încălzire globală sau mini eră glaciară ?

Despre încălzirea globală şi reducerea emisiilor de bioxid de carbon auzim din ce în ce mai mult pe toate canalele media. Fenomenele meteorologice petrecute în ultimii ani vin parcă să confirme temerile insinuate de climatologi, însă totul s-ar putea să nu fie decât o propagandă bine întreţinută.

Cauzele care generează schimbările climatice sunt naturale în cea mai mare parte. Schimbările climatice sunt ciclice, asa cum o dovedesc şi cercetările de ultimă ora ale straturilor geologice şi ale fosilelor. Cauzele principale se rezumă la: ciclurile de activitate solară de 11 şi respectiv 206 ani, variaţii ale înclinaţiei, formei şi orbitei pământului, cu cicluri de 21.000 de ani, 41.000 de ani şi 100.000 de ani. Alte cauze, tot naturale, sunt constituite de retenţia căldurii (efect de seră) şi variaţia reflexiei razelor solare (activitate vulcanică, praf, topirea calotelor polare). Distribuţia masei continentale şi curenţii oceanici sunt alte cauze care influenţează clima.

Spre exemplu, între 1000 şi 1350 a existat o perioadă de încălzire similară celei prezente, urmată apoi, între 1400 şi 1860, de o aşa-numită Mică Epocă Glaciară. Faptul că Revoluţia Industrială a coincis cu următoarea perioadă de încalzire globală nu înseamnă ca aceasta este cauza fenomenului de încălzire globală din zilele noastre. Numai o sursa, dintre multe altele:
http://www.geocraft.com/WVFossils/ice_ages.html

În anii următori Soarele va trece printr-o perioadă de activitate scăzută, ceea ce va face ca Terra să primească mai puţină căldură. Evident, clima terestră se va „răcori”, întrucât factori precum gazele cu efect de seră au o influenţă mică comparativ cu Soarele nostru. Astronomul rus Khabibullo Abdusamatov de la Observatorul Astronomic Pulkovo din St. Petersburg afirma în anul 2005 că încălzirea globală din secolul XX a fost cauzată în special de către creşterea activităţii solare, iar aceasta va atinge un maxim în următorii 6-7 ani, după care va începe să scadă, urmând ca în anul 2040 să atingă un minim. Aceste schimbări în activitatea astrului nostru vor duce la apariţia unei mini-ere glaciare, fapt confirmat de cercetările recente ale istoriei glaciare din zona Americii de Nord, unde s-a descoperit că gheţarii au oscilat masiv, de nenumărate ori, în ultimii 10.000 de ani. Ultimele perioadă rece din istoria emisferei nordice a durat din secolul XVI până la mijlocul secolului XIX, având trei minime în anii 1650, 1770 şi  1950, urmate apoi de scurte perioade de încălzire.

climate-chart

Această perioadă este cunoscută şi sub denumirea de Mica Eră Glaciară.  În perioada 1645–1715, la mijlocul Micii Ere Glaciare a existat o perioadă de activitate solară minimă, cunoscută sub numele de Maunder Minimum. Numărul petelor solare este minim în decursul acestei perioade.

maunderminimum
Efectele antropice sunt mici comparativ cu cele produse de Soare şi erupţiile vulcanice majore. Închiderea tuturor uzinelor, fabricilor, maşinilor şi utilajelor, stoparea întregii industrii umane nu ar avea vreun efect major asupra temperaturii planetei. Însă dacă Soarele intră în restrângere de activitate atunci avem o problemă serioasă. În anul 2008 observaţiile făcute de NASA confirma faptul că Soarele intră într-o perioadă de minim al activităţii sale. Cu alte cuvinte, indiferent ce cred partizanii efectului de seră, pe Terra va începe un proces de răcire a climei. Procesul de răcire globală va fi mult mai periculos pentru civilizaţia actuală decât cel de încălzire globală !

http://www.geocraft.com/WVFossils/ice_ages.html

BBC News: What happened to global warming ?

Unstoppable Solar Cycles

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: